Kadınbudu Köfte Tarifi, Nasıl Yapılır
Herkese merhaba :) Evimizde en sevilen köftelerden biri olan Kadınbudu Köfte Tarifi var bugün. Soğuk da yenilebildiği için meze dükkanlarında, süpermarketlerin meze tezgahlarında mutlaka görürsünüz kadınbudu köfteyi. Hazırlaması biraz el oyalayıcı gibi dursa da bolca yapıp, kalanı buzdolabında tutup, ertesi gün de tüketebilirsiniz.
Osmanlı mutfağına ait kadınbudu köftenin isminin nereden geldiğini bilmiyorum ama sanırım biraz kalınca ve yumuşak bir köfte olmasından dolayı bu isim verilmiş. Rahmetli anneannemin çok sık yaptığı bir köfteymiş eskiden. Bizim evde eşim tam anlamıyla bayılır bu köfteye. Bu kadar çok yapıp tarifini daha önce buraya yazamamış olmamın sebebi, köftelerin kokusuna dayanamayıp biran önce yemek için sabırsızlanan ev halkının fotoğraf çekmeme izin vermemesidir. Ama bu sefer azmettim, bir fırsat bulup acelece fotoğrafladım.
Kadınbudu köftenin yanına ne yapılır sorusuyla sıkça muhatap oluyorum. Nedense okul, iş yeri vs yemekhanelerinde kadınbudu köftenin yanında menüde barbunya da oluyor. Ben genellikle çorba ve salatayı yeterli buluyorum. Misafir varsa, bir çeşit daha olsun dersek Fırın Makarna hazırlıyorum. Size de fikir olsun :)
Köftenin içindeki haşlanmış pirinç yerine kalan pirinç pilavını kullanabilirsiniz bu açıdan az kalan pilavı değerlendirmek için de harika bir seçenek kadınbudu köfte. Ben de bazen köfteleri artan pilavla hazırlıyorum.
Tarife geçmeden kadınbudu köftenin püf noktaları nelerdir onlardan bahsedelim. Öncelikle kıymanızın yağsız olmasına dikkat edin. Kıymayı alırken kasabınıza söylemeniz yeterli. İkincisi, köfte harcına koyacağınız haşlanmış pirincin, sadece yumuşayana kadar haşlanması. Çok haşlarsanız lapalaşır ve köfteyi yoğururken kıvamını bozar. Üçüncüsü tuz ilave ederken her aşamada koymaya dikkat edin. Örneğin kıymanın yarısını kavururken de, kalan çiğ kıymayı köfte harcına ilave ederken de tuz koyun. Tabi miktarına dikkat ederek. Köfteleri buladığınız yumurtaya da bir fiske tuz atmayı unutmayın. Son olarak köfteleri kızartacağınız yağın sıcaklığı orta sıcaklıkta olsun. Soğuk olursa çok yağ çeker, çok kızgın olursa içi çiğ kalabilir. Köfteleri yağa koyduğunuzda cızırdayıp kabarcıklar çıkarması yeterlidir.
Kadınbudu Köfte Tarifi
Malzemeler:
Köfte İçin
- 750 gr kıyma (az yağlı)
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 adet büyük boy soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 8-9 dal maydanoz
- Tuz, karabiber
Köfteyi bulamak için:
- 2 adet yumurta
- 4-5 kaşık un
Kızartmak için:
- Sıvıyağ
Yapılışı:
- Önce pirinçleri haşlayalım. Pirinçlerin üzerini bir parmak aşacak kadar su koyup orta ateşte haşlayın. Pirinçler yumuşayınca suyunu süzüp soğutun.
- Tavaya zeytinyağını koyun. Küçük doğranmış soğanı koyup soğanları yakmadan, yumuşayana kadar kavurun. Kıymanın yarısını ilave edip suyunu çekene kadar karıştırarak pişirin. Tuz ve karabiber ilave etmeyi unutmayın. Kıymayı soğumaya bırakın.
- Karıştırma kabına, kavrulup soğumuş kıyma, kavrulmamış kıyma, haşlanıp suyu süzülmüş pirinç, yumurta, ince doğranmış maydanoz, tuz ve karabiberi koyup elinizle yoğurun. Malzemeler bütünleşene kadar yoğurmanız yeterli.
- Köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayıp yassılaştırarak şekil verin. Önce una bulayın. Fazla ununu silkeleyip çırpılmış yumurtaya bulayın.
- Tavaya koyup kızdırdığınız yağa koyup her iki tarafını kızartıp, havlu kağıt üzerine alarak fazla yağını alın. Köfteleri kızartırken yumurtadan dolayı köpürmeler olacaktır. Gayet normal, devam edin. Kızartma yağının orta sıcaklıkta olması gerekiyor. Çok sıcak olursa içi çiğ kalabilir. Ayrıca tavadaki yağın seviyesinin köftelerin yarısını aşmasına dikkat edin.
- Sıcakken servis yapın.
Çok teşekkürler Pelin hanım, ellerinize sağlık,mutlaka deneyeceğim.
Çok teşekkür ederim Kadriye Hanım :)