Etli Lahana Sarması Tarifi, Nasıl Yapılır
Bugün pek çok kişinin sevmekten öte bayıldığını düşündüğüm Etli Lahana Sarması Tarifi vereceğim. Bizim evde, asma yaprağı sarmasıyla dönüşümlü olarak hazırlanır lahana sarması. Annemin anneannemden öğrendiği ve bana öğrettiği tüm püf noktalarıyla sizinle de paylaşacağım.
Lahana Sarması Tarifi, sarma tarifleri içinde zor gibi görünse de bana göre en kolayı. İç malzemesi diğerleriyle aynı şekilde hazırlanıyor zaten. Bütün mesele lahanayı hazırlamakta. Bunun için öncelikle sarılmaya uygun lahanayı bulmak gerekiyor. Lahana alırken yusyuvarlak, ağır, içi sımsıkı olanlar almayın. O lahanalar daha çok kapuska, turşu veya salata yapmak için uygundur. Sarma yapmaya uygun olanların şekli yassı olur ve ortasına elinizle bastırdığınızda içe doğru çöker, yani içi boştur. Bu tür lahanaların yaprakları birbirine sımsıkı geçmediği için daha kolay ayrılır ve ve yaprakları geniş olduğundan daha rahat sarılır. Doğru lahanayı bulursanız işin büyük kısmı hallolmuş demektir. Lahananın yapraklarını sarma için nasıl hazırladığımı aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.
Sıra iç malzemeyi hazırlarken dikkat edeceğiniz püf noktalarında. Öncelikle kıymanızı alırken dolma yapacağınızı kasabınıza söyleyin. Tek çekilmiş orta yağlı kıyma hazırlatın. Kuzu etinden rahatsız olmuyorsanız bir parça da kuzu eti koydurun. Ayrıca sarmanızın lezzetli olması için baharatlar ve yeşillikler bakımından zengin bir iç malzeme hazırlamayı, suyunu azar azar ilave ederek, mümkün olduğunca kendi suyuyla pişirmeyi unutmayın. Bunun dışında, lahana sarmasının içi nasıl hazırlanır, lahana sarması ne kadar pişirilir gibi tüm soruların cevaplarını aşağıda bulacaksınız.
İnstagram sayfamda lahana sarması yaparken uyguladığınız püf noktalarını sormuştum. Birbirinden değişik önerileri tarifin en altında notlar kısmında ayrıca paylaşıyorum. Bir göz atın dilerseniz.
Bizim gibi sarma, dolma sevenler varsa Etli Bulgurlu Kabak Dolması Tarifime ve Etli Yaprak Sarması Tarifime göz atabilirler.
Etli Lahana Sarması
Malzemeler:
- 1 adet orta boy lahana
- 500 gr orta yağlı tek çekilmiş kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- 2 adet orta boy soğan
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 adet domates
- ½ demet maydanoz
- ½ çay bardağı zeytinyağı
- ½ çay bardağı su
- Tuz, karabiber, kimyon, toz kırmızı biber, nane, kuru reyhan
Sosu İçin:
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su
- Tuz
- 1 çorba kaşığı dolusu nar ekşisi
- 60 gr tereyağı
Yapılışı:
- Lahanayı ters çevirip kök kısmını kesin. Etrafını bıçakla derince kesip, dış yaprakları teker teker yırtmadan çıkarın. Orta kısma yaklaştığınızda fotoğraftaki gibi yatay olarak kesip, damarlı kısmı ayırıp düz yaprakların olduğu üst kısmı kullanabilirsiniz. Çıkardığınız yaprakları kaynayan tuzlu suya haşlanmak üzere koyun. Yeterince haşlanıp haşlanmadığını anlamak için, lahanaların kırılmadan sarılıp sarılmadığını kontrol edin. Yeterince yumuşamışsa sıcak sudan alıp soğuk sudan geçirin ve sularını süzün. Fazla yumuşarsa rahat saramazsınız unutmayın.
- İç malzemeyi hazırlamak için, soğanları rendeleyin ya da çok ince doğrayın. Maydanozu ince doğrayın, domatesi rendeleyin, pirinci yıkayın. Tüm malzemeyi karıştırma kabında karıştırın. Çok fazla yoğurup, karıştırırsanız iç malzemeniz pişerken sertleşir, bu nedenle homojen bir karışım olması yeterlidir.
- Lahanayı pişireceğiniz tencerenin altına bir sıra lahana yapraklarından koyun. Lahana yapraklarını kesme tahtasına veya geniş bir tabağa koyun. Ortasındaki geniş damarı çıkarıp istediğiniz büyüklükte kesin. Lahana yapraklarının damarlarına paralel olacak şekilde iç malzemeden koyup sıkıca sarın. Uç kısımları içe kıvırmadan, açık bırakarak sarabilirsiniz. Sardığınız yaprakları tencereye dizin. Sarmaların üzerine karıştırdığınız sos malzemesini dökün. Tereyağını küçük parçalar halinde sarmaların üzerine dizin. Tencereyi ocağa alıp, kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte dolmalarınız iyice yumuşayana kadar pişirin. Sarmanız pişerken ara ara suyunu kontrol edin. Suyu azalırsa, azar azar sıcak su ilave ederek pişirmeye devam edin. Sarmaların pişip pişmediğini çatal batırarak kontrol edin. İyice yumuşamışsa ocaktan alabilirsiniz.
Siz de bir yorum yazın