Piyaz Tarifi, Nasıl Yapılır
Bugünkü tarif, benim pek de sık yapmadığım ancak yapınca da affetmediğim Piyaz tarifi. Piyaz en çok köfte ile veya sulu olmayan et yemeklerinin yanında servis edilen bir salata. Başka baklagillerin de piyazı yapılabilir ama kuru fasulye ile yapılanı daha fazla tercih edilir.
Piyaz yaparken kullanacağınız fasulyeyi haşlarken fazla dağılmadan pişirmeye dikkat etmelisiniz. Ancak ağzınıza kıtır kıtır da gelmemeli. Piyazın en sevdiğim şekli mümkün olduğunca az malzeme ile yapılanı. Fasulye, kuru soğan, maydanoz ve domates benim için yeterli. Haşlanmış yumurta da konulabiliyor fakat ben pek tercih etmiyorum. Siz seviyorsanız servis etmeden önce piyazın üzerine doğrayarak koyabilirsiniz. Ayrıca sosuna tahin de konulabiliyor, seviyorsanız ya da denemek istiyorsanız bir kaşık tahini sosuna karıştırarak fasulye ile harmanlayabilirsiniz.
Piyazda kullanacağınız kuru fasulyenin cinsi konusunda İspir fasulyeyi tavsiye edebilirim. Bulamazsanız orta boy başka bir fasulye de olur. Ayrıca fasulyenin yeni mahsul olmasına dikkat etmelisiniz. Şimdi benim Kuru Fasulye Piyazı Tarifim nasılmış görmek için aşağıya bir bakalım isterseniz.
Piyaz
Malzemeler:
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 adet orta boy soğan
- 5-6 dal maydanoz
- 5-6 adet çeri domates (ya da 1 adet orta boy domates)
- 1 tatlı kaşığı sirke
- ½ limon suyu
- ½ su bardağı zeytinyağı
- Tuz
Yapılışı:
- Kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatın. Suda iyice şişmiş fasulyenin suyunu süzün. Üzerini aşacak kadar su ilave edin ve orta ateşte iyice yumuşayana kadar haşlayın. Ancak dağılacak kadar haşlanmamalı.
- Haşlanan fasulyenin suyunu süzün ve henüz sıcakken zeytinyağı, tuz ve sirke ile karıştırın. Soğanı piyazlık doğrayın ve üzerine az tuz serperek parmaklarınızla biraz ovalayın. Soğan, doğranmış maydanoz, küçük doğranmış domates ve limon suyunu da koyup harmanlayıp servis edin.
- Dilerseniz üzerine sumak serpebilirsiniz.
Siz de bir yorum yazın