Küçük yaştan beri mutfaktayım. Daha ilkokuldayken başladım yemek yapmaya. İlk hamurişi tecrübem ise çok daha sonraki yıllarda oldu. Hatta ilk evlendiğimde pide yapmaya kalkışmış, kimseye sormayı da akıl edememiş, hamura ne maya koymuştum, ne yağ ne de kabartma tozu vs. Dümdüz, tepsiye yapışan bir hamur olmuştu. Sevgili eşimle parça parça koparıp yemiştik tepsiden. Annem harika poğaçalar, el açması börekler yapıp bize gönderirdi. Kendim yapmaya çekiniyordum. Sonra ufak ufak denemelerim oldu. Anneminki gibi puf puf değillerdi ama fena da değildi. Şimdi mayalı hamurlarla ilgili bir sorun yaşamıyorum çok şükür çünkü aslında dikkat edilecek püf noktalarını biliyorum ve inanın hiç de zor değiller. Tüm bildiklerimi kafanızı karıştırmadan, gözünüzü korkutmadan aktarmaya çalışacağım bu yazıda.
- Öncelikle maya başta olmak üzere tüm malzemelerinizin taze olması gerekiyor. Yaş mayanın tazeliğini anlamak için elinizle ufalayın. Hemen kopup dağılıyorsa tazedir, elinize bulaşıyorsa bayattır.
- Tüm malzemeleriniz oda sıcaklığında olsun. Mümkünse kullanacağınız süt veya su ılık olsun.
- Az da olsa şeker kullanmaya dikkat edin. Maya şeker ile beslenecek ve daha iyi kabaracaktır.
- Beyaz un kullandığınız hamurlar diğer unlara (kepekli, çavdar, tam buğday unu) göre daha fazla gluten içerdiğinden daha iyi mayalanırlar.
[adinserter block=”15″]
Gelelim Yapım Aşamalarına:
- Unun kullanacağımdan daha az miktarını, örneğin iki su bardağı kadarını yoğurma kabına alıyorum. Tuz ve şekerle harmanlıyorum. İnstant maya kullanacaksanız onu da bu aşamada koymalısınız.
- Unun ortasını havuz gibi açıp ortasına kullanacağım sıvı malzemeleri koyuyorum. Mesela, süt, su, sıvıyağ veya tereyağı gibi. Eğer yaş maya kullanacaksam, koyduğum ılık süt veya suyun içinde eritiyorum.
- Ortasına koyduğum bu malzemeleri önce kendi içinde elle iyice karıştırıyorum. Sonra kenarlardan unları azar azar koyarak karışıma yediriyorum. Yukarıdaki fotoğraftaki gibi bir bulamaç elde ediyorum.
- Bu bulamaca unu azar azar ilave ederken yoğurmaya devam ediyorum. Ben bir elimle yoğururken diğeriyle un ilave ediyorum. Hamur elime hafiften yapışıyorken un ilave etmeyi kesiyorum ve yoğurmaya devam ediyorum. Çok zorlanıyorsam bir çorba kaşığı daha alıp ekliyor yoğurmaya devam ediyorum. Bir süre sonra hamurun elinize daha az yapıştığını, elastik bir kıvam aldığını göreceksiniz. Hamur ne kadar yumuşak olursa piştiğinde de o kadar yumuşak ve puf puf olur. Bu nedenle unu çok fazla kullanmamaya dikkat ediyorum. Üzerini örtüp evin en sıcak köşesinde mayalanmaya bırakıyorum. Hamurun mayalandığı yerde çok hava akımı varsa hamurunuzun mayalanması gecikebilir.
Mayalı hamur hazırlarken kullandığım başka bir yöntem de tencerede mayalama yöntemidir. Hamuru tencerede hazırlıyor, kapağını kapatıyorum. Tencereyi çok az ocakta ısıtıyorum. Kısık ateşte 10 saniye tutmanız yeterli. Sonra tencereyi bir örtüyle sarıp sarmalayıp kaldırıyorum. Sonuç garanti. Eğer mayalanmayı hızlandırıyım derseniz 40 derece ısıtılmış fırına koyabilirsiniz.
Hazırladığınız hamuru şekillendirmeden önce hamuru biraz yoğurup gazını çıkarın. Sonra dilediğiniz gibi şekillendirip tepsiye dizin ve üzerinin kurumasını engellemek için ne sürecekseniz, yumurta, süt, su veya yoğurt sürerek tepside bir süre (20 dakika kadar) mayalandırıp öyle fırına koyun.
Hala korkuyorsanız bu püf noktalarına dikkat ederek bir deneyin bakalım nasıl sonuç alacaksınız? Hiç merak etmeyin, eminim sizin hamurunuz da en aşağıdaki gibi kabaracaktır :)
Peki mayalı hamurla neler yapabiliz? Mayalı hamurla birbirinden nefis Poğaçalar, Ekmekler, Çörekler, Pide ve Pizzalar hazırlayabilirsiniz. Tariflerini görmek içinse lütfen buraya tıklayınız.
Merhaba, öncelikle bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Pelin Hanım benim hamurum efsane mayalandı fakat bir türlü şekil veremiyorum. Nasıl desem cıvık gibi ama değil böyle yapış yapış bir şey oldu. Ne yapmalıyım sizce?
Merhaba Cenk Bey,
Hamurunuzu çok az unladığınız tezgahın üzerine alın.Hafifçe kenarlardan toparlayarak yoğurup hamuru toparlayın. Bıçakla keserek parçalara bölün. Ellerinizi çok az unlayarak şekil verin. Eğer elinizde parça parça şekil verecekseniz ellerinizi sıvıyağla çok az yağlayarak hamuru şekillendirebilirsiniz çok işe yarar. Kolay gelsin
Merhaba , bu ölçüler ve bu uygulama şekli ile 30 dk da kabardigina eminiz değil mi? 1 saat geçti hala aynı ebatta hamurum.
Merhaba Feyza hanım. Eğer yöntemi aynen uyguladıysanız kesin sonuç elde etmeniz gerekirdi. Ancak, yöntem haricinde kullanılan mayanın da çok önemi var mayalama işleminde. Eğer mayanız ölü ise (başka bir deyişle kullanım süresi geçmiş, uygun olmayan koşullarda saklanmış veya başka bir nedenle mayalamayı sağlayan canlı organizmalar özelliğini kaybetmiş ise) mayalama işlemi ve dolayısıyla hamurun kabarması gerçekleşmeyecektir. Tazeliğinden emin olduğunuz başka bir maya ile tarifi aynen tekrarlamanızı tavsiye edebilirim. Afiyetle kalın.