Pesto Sosu Tarifi, Nasıl Yapılır
Bugün size güzelim yemyeşil rengiyle yemeklere renk kattığı gibi, muhteşem kokusu ve aromasıyla yemeklerin lezzetini kat kat artıran Pesto Sosunun Tarifini vereceğim. Benim ”bugün ne yapsam acaba” sıkıntısına düştüğümde ilk aklıma gelen seçenek hemen bir pesto sosu hazırlayıp onunla birşeyler pişirmek oluyor. Pesto sosunun tarifini verdikten sonra, pesto sosu nerelerde kullanılır onu da paylaşacağım. Öncelikle pesto sosunu en çok makarna sosu olarak kullanıyorum. Sonra tavuk yemeklerinde, salatalarda, hamurişlerinde… Mesela ekmeği pesto sosu ile denediniz mi? Ben sık sık yapıyorum, bence nefis :)
Buraya gelmeden önce acaba Çin’de fesleğen bulabilecek miyim diye endişeleniyordum ama heryerde bolca bulunca rahatladım. İtalyan restoranlarının sayısı burada oldukça fazla. Dolayısıyla İtalyan yemeklerinde kullanılan malzemeleri burada bulmak mümkün oluyor. İtalyan peynirleri, zeytinyağları, makarna sosları, makarnaları, bisküvileri ne ararsanız. Bazı ürünler Türkiye’dekinden çok daha ucuz üstelik.
Pesto sosunda temel malzeme, taze fesleğen, zeytinyağı, sarımsak, çam fıstığı (ya da ceviz), parmesan peyniri. Parmesan peyniri yerine eski kaşar peyniri kullanabilirsiniz ya da kullanmayabilirsiniz. Ben hem ceviz, hem de çam fıstığı kullanıyorum. Siz de damak tadınıza göre malzemeleri ya da malzeme miktarlarını ayarlayabilirsiniz. Pesto Sosu artık market raflarında makarna sosları bölümünde bulunabiliyor ancak evde yaptığınız pesto sosunun kokusu, tadı çok daha başka kesinlikle.
Pesto sosunuzu hazırladıktan sonra, pesto sosu nerelerde kullanılır görmek isterseniz, Pesto Soslu Tavuk Göğsü Dolması Tarifime, Pesto Soslu Ekmek Tarifime ve Pesto Soslu Peynirli Poğaça Tarifime de göz atabilirsiniz.
Pesto Sosu
Malzemeler:
- 2 demet fesleğen (2 su bardağı)
- ⅔ su bardağı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 1 çay bardağı çam fıstığı
- 1 çay bardağı ceviz
- ½ su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri (kaşar da kullanılabilir)
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
- Çam fıstıklarını ve cevizi teflon tavaya koyup kısık ateşte hafifçe kavurun.
- Fesleğen yapraklarını yıkayıp kurulayın.
- Tüm malzemeyi rondoya alıp malzemeler özleşene kadar çalıştırın.
- Sosunuz hazır. Eğer sos fazla gelirse kapaklı bir kapta buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz. Yalnız kararmaması için üzerine zeytinyağı gezdirmeyi unutmayın.
Pesto sosu çok seviyorum ama nedense çok kalorili diye yapmaktan çekiniyordum. Şimdi bakıyorum da bundan çok daha kalorili neler neler yiyoruz. En kısa zamanda deniyeceğim, kızarmış ekmeğin üstünde de harika olur gerçekten..
Rengi muhteşem,tadına bakmak için sabırsızlandım :)
Bizim evde domates sosundan başka sos tercih edilmez ama,bu pratik ve nefis görüntülü sosu denicem inşAllah :)
Ellerine sağlık canım..
Sevgilerimle..