Bu hafta oldukça yoğun geçti benim için. Pazartesiden beri bekleyen bu tarifi ancak bugün yayınlayabiliyorum çünkü fotoğrafları toparlayıp yazıyı hazırlayacak vakti bulamadım bir türlü. Neydi beni bu kadar meşgul edip heyecanlandıran? Bunu bir dahaki gönderiye bırakıp çok beklettiğim ekmeğin tarifini vereceğim bugün.
Ben bu ekmeği çok sevdim. Şurada gördüğümde hemen denemeye karar verdim. Tarif ekmek makinamın her zaman kullandığım temel tarifi. Tadı bildiğimiz ev ekmeği ama şekli çok estetik. Yerken başak tanelerini koparıp koparıp sandviç ekmeği gibi tükettik. Oğlumun da çok hoşuna gitti .
Çin’e gelmeden önce burada ekmek bulamayacağımız önyargısı oluşmuştu kafamızda. Bu nedenle ekmek yapma makinası da getirdik gelirken. Fakat evimizin çok yakınında mis gibi bagetler, çeşit çeşit tost ekmekleri, kekler, pastalar yapan bir fırın olduğunu görünce çok şaşırdık. Yine de evde yapılanı kadar güzel olmaz diyerek ben ekmeğimizi kendim yapıyorum. Makinada pişirdiklerim yanında fırında da çeşit çeşit ekmekler yapmaya başladım. Özellikle çeşnili ekmekler pişirmek çok hoşuma gidiyor. Siz şu güzelim günebakanların tadını bir çıkarın ben hemen tarifi yazayım.
Başak Ekmek
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 küçük paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 3-4 su bardağı un
Yapılışı:
- 2 su bardağı unu derin bir kabın içine alıp maya, tozşeker ve tuz ile beraber harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp ılık suyu ortasına dökün. Kenarlardan azar azar unu alarak karıştırmaya başlayın. Muhtemelen çok cıvık bir hamur olacak
- Geri kalan unu azar azar ilave ederek hamuru toparlayamaya başlayın. Yumuşak ve hafifçe ele yapışan bir kıvam aldığında un eklemeyi bırakın. Biraz daha yoğurarak hamuru toparlayın ve üzerini örterek ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Ben 2,5-3 saat mayalanması için beklettim.
- Mayalanan hamuru unlanmış tezgahın üzerine alarak tekrar yoğurun. 3-4 dakika yoğurduktan sonra uzun ince bir şekil verin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamuru alıp hafifçe unlayın. Ekmeği tepside şekillendirmek gerekiyor çünkü tepsiye taşırken şekli bozulabiliyor. Şimdi başak şekli vermek için temiz bir makasla yatay olarak kesik atın. Kesilen parçayı yana alın. İkinci bir kesik atıp bu parçayı da diğer yana alın. Zaten verdiğim linkteki fotoğraflar yöntem konusunda yardımcı olacaktır.
- Ekmeği şekillendirdikten sonra 10 dakika daha bekletin ve 140 derecede ısıtılmış fırına alıp 5 dakika pişirdikten sonra ısıyı 180 dereceye artırın. Bu şekilde hamur daha güzel kabarıyor.
- Ekmeğin altı ve üzeri pişince fırından alabiliriz. Bunun için ekmeğin altına hafifçe vurun elinizle. Tok bir ses geliyorsa olmuş demektir.
tek kelimeyle harikasınız.bu kadar güzel çeşit bu kadar mı güzel yapılır.bu da yetmez gibi bu kadar mı güzel fotoğraflanır.siteniz çok güzel çok begeniyorum.hakıkaten ağzım açık kaldı.maşaallah