Sütlü Mantar Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır
En çok hangi çorbaları seviyorsun diye sorsalar ilk üçte Sütlü Mantar Çorbası olur hiç kuşkusuz. Bazen Mantar Çorbasını kremalı da yapıyorum. Neyse ki çocuklar da çok seviyorlar da sık sık pişiriyorum. Evlenene kadar mantarla aram hiç iyi değildi oysaki, zaten evimize de pek girmezdi. Evlenince eşim mantarı sevdiği için onun hatırına mantarlı yemekler yapar oldum. Mantarlı pizza, mantarlı omlet, mantar çorbası derken mantar sever oldum. İlk zamanlar Mantar Çorbası yaparken mantarı haşlayıp öyle koyuyordum ama sonra daha pratik bir şekilde yapmaya başladım. Mantarları haşlamamın sebebi çorbanın renginin daha beyaz olmasını sağlamaktı. Oysaki gereksiz bir çabanın içine girip, rengi güzel olsun diye çorbanın besin değerini düşürüyordum. Mantar çorbasının renginin beyaz olmasının, sadece mantarın cinsiyle alakalı olduğunu, bazı mantarlar pişerken kararıp, bazılarının ise beyaz kaldığını, bunun değiştirilemediğini öğrendiğimden beri haşlamıyorum.
Bu arada mantar demişken Çin’deki mantar çeşitliliğinden bahsetmeden geçemeyeceğim. Çin’de çok lezzetli ve faydalı mantarlar olduğunu biliyordum gelmeden önce ama bu kadar farklı mantarla karşılaşacağımdan haberim yoktu. Özellikle Enoki denilen Japon mantarının sotesine bayılıyoruz. Keşke Türkiye’de de yetiştirilse.
Sütlü Mantar Çorbası
Malzemeler:
- 300 gr kültür mantarı
- 1 adet kuru soğan (orta boy)
- 2 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı süt
- 3 su bardağı sıcak su
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
- İlk olarak mantarları nemli bir bezle ya da kağıt havluyla silin.
- Tereyağı ve sıvıyağını tencereye alın ve ince, yemeklik doğranmış soğanı da ilave edip soğanları pişirmeye başlayın.
- Mantarları küçük doğrayıp (büyük de doğrayabilirsiniz arzunuza kalmış) pembeleşmek üzere olan soğanlara ilave edip mantarları da pişirin. Mantarları ilave ettikten sonra ocağı biraz açın ki mantarlar çok suyunu salmadan pişsinler. 2-3 dakika mantarları arada bir karıştırarak pişirdikten sonra unu ilave edin ve hızlı hızlı 1-2 dakika karıştırarak unun da hafif kavrulmasını sağlayın. Bu aşamada un tüm malzemeye yapışıp işinizi zorlaştırabilir dert etmeyin karıştırmaya devam.
- Sıra sıcak su ve sütte. Önce 1 bardak sıcak suyu koyun. Bu aşamada tel çırpıcı kullanmanızı tavsiye ederim. Sonra 2 bardak sütü koyun karıştırarak kıvamına bakın. Biraz daha sıcak suya ihtiyacınız olacak. Karıştırarak yavaş yavaş kalan sıcak suyu ilave edin. Çorbayı koyu kıvamlı seviyorsanız 2 bardak su yeterli gelecektir. Tuzu ve karabiberini de koyun ve pişirmeye devam edin. Çorbanız kaynamaya başlayınca altını kısıp 1-2 dakika daha pişirin ve hazır. Bakmayın bu kadar detaylı yazdığıma oldukça pratik bir çorba. Afiyet olsun şimdiden.
İlave Bilgiler:
Sütlü ya da kremalı çorbaları sevenler Kremalı Sebze Çorbası tarifine de mutlaka göz atmalılar.
Oldukça güzel oldu. Ben azıcık zerdeçal ve dereotu koydum. Keyifle içtik :)
Elinize sağlık :)